Singulator

Singulator van Meistersinger

MeisterSinger Singulator

Wat doe je als de filosofie van je merk je beperkt in wat je kunt doen met je horloges?

Dat vroeg ik mezelf af toen ik nadacht over de positie van Meistersinger als vaandeldrager van horloges met maar één wijzer. Hoe kun je het concept verder ontwikkelen, behalve door meer horloges met één wijzer te maken?

Maar ere wie ere toekomt, Meistersinger heeft die vraag beantwoord met de ontwikkeling van de Singular en de Singulator. Ik bekijk beide horloges van Meistersinger maar in deze recensie richt ik mijn aandacht op de Singulator, Meistersinger’s eerste regulateur horloge.

Voor degene die niet weten wat dat is: een regulateur is een horloge waarbij de uren, minuten en seconden allemaal op aparte wijzerplaatjes staan aangegeven. Vaak heeft zo’n horloge twee kleine wijzerplaatjes. De ene staat op twaalf uur en telt de uren, de andere staat op zes uur en telt de seconden. Een grote wijzer staat in het midden en telt de minuten op de grote wijzerplaat. Er zijn kleine variaties, maar meestal ziet zo’n horloge er zo uit.

Sommige exclusieve horlogemerken hebben een of twee regulateur-horloges in hun collectie. Ze komen niet heel veel voor. Meestal wordt de regulateur-stijl gebruikt in dress watches. En je houdt er van of je vindt het niets. Critici vinden over het algemeen de regulateur moeilijker leesbaar dan het normale horloge met drie wijzers.

Waardevolle tijd simplistisch maar elegant

Het maakt mij niet uit, ik ben altijd al een fan geweest van horloges die de tijd op een andere manier proberen weer te geven. Zoals bijvoorbeeld de Ressence of Urwerk modellen.  En de regulateur doet hetzelfde en dat terwijl hij nog wel respectabel en stijlvol blijft. De symmetrie van de wijzerplaat is een kenmerk dat de meeste regulateurs een klassiek gevoel geeft. De wijzers staan in één lijn in het midden van boven naar onder.

Daarom voelde ik me meteen aangetrokken toen ik de Singulator voor het eerst zag. Sterker nog, ik was er helemaal weg van. Het horloge zag er van een afstandje om de pols van een Meistersinger vertegenwoordiger in het nieuwe Salon QP prachtig en goed geproportioneerd uit. Als het gaat om het design leek deze Meistersinger perfect. Hij had een goed gewicht met een iets dikkere kast, zag er goed uit om de pols, had een klassieke stijl en verwees nog altijd naar het één wijzer concept van het merk.

Op basis hiervan nam ik aan dat de Singulator een typische regulateur was en dat Meistersinger er één gemaakt had omdat het idee wat leek op hun horloges met één wijzer. Nu ik het horloge recenseer en dus beter bekijk, kom ik er al snel achter dat het regulateur-concept van Meistersinger heel anders is. Wat ze in feite hebben geprobeerd is om het uiterlijk van de regulateur in te passen in hun merkfilosofie en dat is totaal onverwacht.

Wat bedoel ik hiermee? Nou, in tegenstelling tot een typische regulateur, waar de 12 uur wijzerplaat de uren telt en de hoofdwijzer de minuten, zijn bij de Singulator deze twee functies omgedraaid. Dat betekent dat de hoofdwijzer de uren telt en het wijzerplaatje op 12 uur de minuten. Wat maakt het uit, denk je misschien.

Uurwerken met slechts 1 wijzer, de eenvoud ten top… zo lijkt het misschien…

MeisterSinger PerigraphNou, kijk eens naar de één wijzer horloges van Meistersinger. Meistersinger wil altijd onze perceptie van tijd vertragen. In hun één wijzer horloges doen ze dat door de minuten- en secondenwijzer weg te laten en alleen de urenwijzer te laten zien. Want dat is de enige belangrijke volgens Meistersinger.

Nauwkeurigheid is het belangrijkste offer, maar dat is het hele idee achter het merk. Je hoeft de tijd slechts op 5 of 10 minuten nauwkeurig te weten en dat kan met die ene wijzer. Doordat die ene wijzer haast onmerkbaar beweegt als je naar het horloge kijkt, zul je ontspannen en zal de tijd natuurlijk verstrijken. Dat is het idee.

Bij de Singulator houden ze vast aan dit idee. Je leest de tijd op dezelfde manier als bij hun één wijzer versies. Maar wat doe je als je van het concept houdt maar soms gewoon exact moet weten hoe laat het is tot op de seconde nauwkeurig?

Nou, dan zul je erg blij zijn met de Singulator, want die is simpelweg de beste oplossing voor, toegegeven, een veeleisende vraag. Bij gelegenheden waarbij je de tijd precies moet weten kun je naar de kleine wijzerplaten kijken.

Samenvattend kan de Singulator niet echt een regulateur worden genoemd. Maar hij heeft zeker de stijl van een regulateur. En je kunt wel stellen dat deze methode om de tijd weer te geven compleet uniek en ongekend is. Geen ander bedrijf zou dit zo hebben gekund als Meistersinger.

Het uurwerk is een Unitas 6497 als basis met daar bovenop een aangepaste regulateurmodule om in de gevraagde functionaliteit te kunnen voorzien. Er is een speciaal veerwiel geplaatst om het tandwiel te vervangen. Zo blijft de precisie van de wijzer behouden bij de veranderde wijzerfuncties. Dit veerwiel is zo dun dat het LIGA (Lithographie, Galvanoformung, Abformung) proces is gebruikt. Dat is een soort 3D print die voor de vereiste precisie zorgt.  

Het is goed om te weten dat dit horloge daadwerkelijk heel innovatief is. Het is een compromisloos ontwerp zelfs met een onnauwkeurige wijzer in het originele concept van Meistersinger.

meistersinger backHet uurwerk is prachtig versierd met onder andere Geneve strepen en perlage, waardoor het een bijna driedimensionale look krijgt. Als je naar de foto’s in dit artikel kijkt zul je zien wat ik bedoel met de afwerking van het uurwerk. Draai het horloge rond terwijl je door de achterkant kijkt. Als het licht er op een bepaalde manier door heen valt is het heel mooi. Het handmatig opwinden van een uurwerk is voor mij altijd een mooie gelegenheid om te zien hoe de kroonveer en de hoofdveer bewegen en ook om te genieten van de mooie afwerking.

Met een prijs van rond de €5000 is dit het duurste horloge van Meistersinger en dat is best te begrijpen. Je krijgt voor je geld een 43 mm roestvrij stalen kast met een leren band en een ingezette gesp, een aangepaste Unitas met een mooie zachte beweging als je hem opwindt, een blik op het prachtig afgewerkte uurwerk via de achterkant van het horloge en een unieke tijdweergave. Het is wel een vrij zwaar horloge met een dikte van 13 mm. Maar het behoudt een sjieke klassieke presentatie om de pols en is heel geschikt als dress watch.

Het is alles bij elkaar een heel coherent ontwerp. Ik kan niet echt een foutje vinden in wat het ontwerp beoogt te doen en hoe het dat doet. De ontwerpen van Meistersinger hebben een sterke identiteit en worden goed ontvangen. Het bedrijf heeft voor vier andere horloges al Red Dot Design Awards gewonnen. Met de Singulator heeft Meistersinger in 2010 de vijfde Red Dot Design Award in de wacht gesleept. Dat zegt eigenlijk alles. Het design is bijzonder, zowel voor critici als liefhebbers en ik durf ervanuit te gaan dat er nog veel meer fans bijkomen in de toekomst.

Als je houdt van de regulateur maar net iets anders zoekt dan moet je zeker eens naar de Singulator kijken. Hij kost ruim 5000 euro, maar zal je zeker niet teleurstellen. meistersinger.net

Olaf

Al meer dan 35 jaar is Olaf fanatiek verzamelaar van horloges. Op zijn 6de de trotse pauw van de school met zijn eerste "Casio met een echte rekenmachine", wat voor die tijd revolutionair was. Nu schrijft hij over uurwerken, exclusieve horloges en wereldmerken. - (En hij rookt een goede sigaar op zijn tijd) By Olaf uurwerken

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterPinterestGoogle Plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.