COSC certificaat voor uurwerken in horloges

Is het uurwerk in jouw horloge COSC gecertificeerd?

COSC certificaat voor uurwerken in horloges – Hoewel de term COSC nog steeds goed verkoopt, betekent een COSC-certificaat of een Chronometer rating bij een mechanisch horloge (handmatig of automatisch opgewonden), tegenwoordig niet zoveel meer. Zo ongeveer elk modern mechanisch horloge van een goed merk presteert op het niveau dat vereist is voor deze certificaten. Het is anders in het zeldzame geval dat een kwartshorloge gecertificeerd is.

Chronometer niet alleen een chronometer

COSC certificaat voor uurwerken in horlogesDe meeste mensen beschouwen een chronometer rating als een absolute garantie van de kwaliteit van een bepaalde specificatie terwijl sommige alleen denken aan de werking van de zogenaamde “stopwatch”. Meestal wordt daarbij de'”fout of spelings-” marge van -4 tot +6 seconden per dag genoemd, maar dit is slechts één van de zeven parameters uit de totale test die een uurwerk moet doorstaan voordat het COSC certificaat word afgegeven.

In feite is de certificering niet meer dan een extra kwaliteitscontrole van het uurwerk. Bovendien vindt die controle al plaats lang voordat het uurwerk in het horloge is gezet. Het is beslist geen garantie dat het horloge nooit afwijkt buiten de eerdergenoemde marge de vaststelling was tenslotte op het moment van certificering. Daarnaast is het vrij normaal dat een mechanisch horloge afwijkt. Daarom bestaat de chronometer rating ook. De marges van deze test zijn tientallen jaren geleden al vastgesteld. Toen was het gemiddelde mechanische horloge lang niet zo nauwkeurig als nu.

COSC certificaat voor uurwerken in horloges

Alle testen zijn moment opnames en niet eeuwigdurend

Stel je voor dat je vroeger een 10 haalde op je wiskundeproefwerk op de middelbare school en dat er van je verwacht wordt dat je daarna nooit meer in je hele leven een fout zou maken in wiskunde. Dat is niet hoe een test werkt. Het bewijst alleen dat je een keer een bepaalde prestatie hebt geleverd binnen redelijke omstandigheden. En zeker niet dat je nooit minder zult presteren in de toekomst of dat niemand jouw prestatie ooit zal evenaren. Maar wat zo’n test wel bewijst is dat je wellicht dezelfde prestatie kunt behalen in de toekomst.

Hetzelfde geldt voor een mechanisch horloge. Het heeft de test in het verleden gehaald en daarmee laten zien dat het een 10 kan halen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet de ene dag beter presteert dan de andere, of het nu gecertificeerd is of niet. De prestaties hangen af van hoe goed het horloge is opgewonden, hoe het op je nachtkastje ligt, of het een tik heeft gehad overdag en vele andere factoren. Dus hecht niet te veel waarde aan certificaten en ga er zeker niet vanuit dat een bepaald horloge minder goed is, omdat het geen certificaten heeft. Het horloge heeft niet gefaald voor de test, maar heeft simpelweg de test nooit gedaan.

Sommige dure merkhorloges hebben nog steeds een COSC certificaat voor uurwerken in horloges, omdat ze dan beter verkopen dan andere horloges, die dat niet hebben. Een certificaat geeft je misschien een klein beetje extra vertrouwen in de kwaliteit van een horloge, maar meer ook niet. Zo goed als alle mechanische horloges van een goed merk halen de certificatienorm.

Filmpje van Breitling over het COSC certifcaat

Enkele voorbeelden van Breitling horloges met COSC gecertificeerde uurwerken

Door op de horloges te klikken kun je ze direct kopen. Dit zijn en paar van de topmodellen van Breitling en volgens sommige is een Breitling de Rolls Royce of Bentley onder de horloge merken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Breitling keer op keer weer het COSC certificaat bemachtigd voor onder meer de chronomat en chronograph modellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.