Horloge kopen via internetveiling of een forum

Horloge kopen via internetveiling of een forum – De toegenomen populariteit van internetveilingen en verkoopforums vergroot de mogelijkheden om een horloge te kopen en om te handelen met honderden onbekende verkopers. Behalve de gebruikelijke risico’s bij het kopen van onbekende verkopers, is het belangrijkste waar je voor moet uitkijken, de verkoper die je iets individueel of privé probeert te verkopen.

Een horloge kopen via internetveiling of een forum doe je natuurlijk het liefst op goede veilingen bij bekende online veilinghuizen of op bij gerenommeerde en betrouwbare online winkels zoals Amazon.com.

Wil jij een horloge kopen via internetveiling of een forum?

Hieronder volgt een lijst met tips en waarschuwingen?:

 1. Weet de verkoper weinig tot niets van het horloge?
  Soms zie je een echt uitziend horloge, waarvan de verkoper zogezegd niets afweet. Daardoor kan een enthousiaste koper denken dat hij een enorm goede deal te pakken heeft van een onwetende verkoper. Maar de verkoper kan zich bewust zo gedragen, zodat je later niet tegen hem kan zeggen dat hij je een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven.
 2. Is de verkoper vaag of is niet na te gaan hoe hij aan het horloge is gekomen?
  Het is moeilijk om de verkoper verantwoordelijk te houden voor de echtheid van het horloge als hij zegt dat het een cadeautje was, dat hij het heeft gewonnen met poker, gevonden op een markt, gekocht toen hij dronken was of een andere vaag verhaal heeft, dat de herkomst van het horloge ongewis maakt. Er was zelfs een veiling waarbij de verkoper zei dat hij het horloge had gewonnen bij een weddenschap, terwijl op zijn foto twee verschillende versies van hetzelfde horloge naast elkaar te zien waren.
 3. Zegt de verkoper dat hij de echtheid van het horloge niet kan garanderen?
  Denk even na. Denk je nu echt dat een verkoper een paar honderd euro minder vraagt voor een duur horloge, terwijl hij voor een paar euro een juwelier de echtheid kan laten verifiëren? Koop nooit een horloge waarvan de echtheid niet kan worden gegarandeerd door de verkoper of die je niet kunt laten controleren door een onafhankelijke partij, voordat je afrekent.
 4. Heeft de verkoper een foto laten zien van het horloge dat hij aanbiedt? Of heeft hij een professionele foto uit een catalogus geknipt of uitgeprint van de website van de fabrikant?
  Een horloge kopen via internetveiling of een forum doe je nooit zonder dat je een originele foto hebt gezien. Doe je dat toch, dan kun je wel eens onaangenaam verrast worden door de conditie of de authenticiteit van het horloge.
 5. Staan er vreemde dingen of inconsistenties in de omschrijving van het horloge?
  Als het horloge een recent model is, dan kun je de foto’s en omschrijving van de verkoper vergelijken met bekende nep-horloges. Beschrijft de verkoper een doorzichtige achterkant, waar die er niet zou moeten zijn? Vergelijk elk onderdeel uit de omschrijving, met wat jij kunt vinden over hoe het horloge er uit zou moeten zien. (Kijk ook eens op deze site met tips)
 6. Is de verkoper echt, zoals hij beweert, een privé-persoon die een of twee horloges verkoopt?
  Zoek naar eerdere verkopen van dezelfde soort exclusieve horloges door dezelfde persoon. Sommige mensen hebben een handeltje en verkopen elke paar weken een paar onechte of anderszins discutabele horloges.
 7. Zijn de andere bieders op een horloge echte mensen en legitieme kopers?
  Een andere slinkse tactiek van een verkoper kan zijn om meerdere identiteiten te hebben op internet of om vrienden te vragen om te bieden. Deze nep-kopers doen een bod, zodat het lijkt alsof iedereen het horloge wil hebben. Dit trekt echte kopers aan, omdat ze menen dat de populariteit bewijst dat het product echt is en meer waard is dan de vraagprijs. Dat is onzin. Zoek naar bieders, die recentelijk hun accountnaam hebben gewijzigd of die heel weinig feedback hebben gegeven.

Horloge kopen via een forum

Horloge kopen via internetveiling of een forumVerkoopforums op sites voor horlogeverzamelaars zijn wellicht veiliger. Deze forums worden vaak bezocht door experts dus wanneer er een verdacht horloge te koop wordt aangeboden, zijn er altijd mensen met verstand van zaken, die daar op zullen reageren.

Vreemde beschrijvingen, foto’s of andere claims van de verkoper, zullen door hen worden doorzien. Bijkomend voordeel is dat je gemakkelijk toegang hebt tot horlogekenners, die het leuk vinden om vragen te beantwoorden over hun favoriete onderwerp: het horloge! (Kijk ook eens op het forum WatchUSeek het grootste en bekendste forum voor exclusieve horloge verzamelaars)

Een ander bijkomend voordeel van het horloge kopen via internetveiling of een forum van horlogeliefhebbers is dat je andere forumleden kunt vragen over hun ervaringen met de verkoper. Vaak zijn de verkopers bekend en hebben ze een goede reputatie, iemand die kwaadwillend is zal het wel uit zijn hoofd laten om op een forum een nep-horloge of een te duur horloge te kopen, de kenners weten tenslotte wat het onderscheid is tussen nep en echt en hoeveel een horloge dat aangeboden word waard is.

Grappige (maar serieuze) video over nep- en echte horloges