Exclusieve horloges zijn collector items

Maar is (of word) elke exclusief horloge een collectors item?

Exclusieve horloges zijn collector items – Het idee dat bepaalde horloges, of wat voor producten dan ook, automatisch collector’s items zijn of worden klopt niet. Mensen denken direct dat een product heel waardevol is als het een stempel “collector’s item”met zich meedraagt. Ze rennen naar de winkel en geven zonder er goed bij na te denken heel veel geld uit, omdat ze geloven dat een collector’s item altijd een goede investering is, terwijl dit niet altijd het geval is.

Panini voetbalplaatjes zijn daar een mooi voorbeeld van

panini collectors itemHet zijn kleine goedkope Panini plaatjes die per zakje minder dan een euro kosten. Toch betalen mensen tussen de tientallen en honderden euro’s voor sommige plaatjes.

Dit alleen omdat ze per se hun verzameling van collectibles compleet willen maken en sommige plaatjes nu éénmaal erg moeilijk te verkrijgen zijn. Dus worden ze al gauw een collectors item. De exclusieve waarde van het “collectors item” word dus mede bepaalt door koper. Als je nog eens geld wil verdienen met deze ‘investering’ dan zul je dus iemand moeten vinden die nog gekker is van de panini plaatjes dan jou.

Exclusieve horloges zijn collector items

Verzamelaars drang stuwt prijs op

Hoe schaarser het artikel (en van sommige exclusieve horloges is er nog maar één exemplaar wereldwijd!) hoe hoger de prijs. Kijk maar eens naar verzamerlaars drang in de laatste 30 jaar. Deze “krankzinnige” drang tot verzamelen begon in de jaren 70. Mensen ontdekten toen dat sommige spullen die zijzelf of hun familie in de loop der jaren hadden verzameld, populair waren onder verzamelaars van memorabilia. Hierop volgde een ‘gold rush’. Iedereen hoopte dat een van die oude spullen op zolder een fortuin waard zou zijn. Gouden vondsten waren bijvoorbeeld de eerste druk van een stripboek, een origineel werk van een later beroemd geworden schilder of een ander zeldzaam, speciaal of veelgevraagd item uit het verleden.

Horloges als collectors items

Exclusieve horloges zijn collector itemsNet als met voornoemde producten zie je ook bij dure merkhorloges dat naarmate er minder van gemaakt zijn (of nog in omloop zijn) de prijs behoorlijk opgestuwd kan worden. Er zijn voorbeelden te over van merken Patek Philippe, Greubel Forsey en Vacheron Constantin bijvoorbeeld die een exclusief uurwerk uit hebben gebracht dat in de loop der jaren alleen maar in prijs gestegen is. Dit zijn dus de ware collector items.

<<< Zenith Vintage Chronographe “El Primero” een echte collectible!

Overigens geldt dit niet alleen voor de horloges uit het extreem dure segment er zijn ook voorbeelden van verzamelaars die heel veel geld neer tellen voor een exclusieve en zeer moeilijk verkrijgbare G-shock, Seiko of Swatch. Dus “collectibles” (zo worden verzamelstukken ook wel genoemd) vind je onder alle horloge merken.

Maar niet elk horloge is maar een collectors item, of gaat dat worden

Er zijn horloge-verzamelaars die in elk horloge een collector’s items zien. Ze kopen elk oud horloge (van een goed merk) op in de hoop dat deze in de toekomst met winst verkocht kunne n worden. Dit heeft ertoe geleid dat sommige horloges inderdaad duurder zijn geworden terwijl ze oorspronkelijk toch niet als toekomstige collectibles gezien werden (zie de G-shock en Swatch horloges). Nou is het wel zo dat voornoemde twee merken niet onder de term “horlogery” beschouwd mogen worden. Het zijn meer nieuwe merken die voor het grote publiek bereikbaar zijn. Je zult niet gauw iemand die van de exclusieve en erkende horloges houd zien lopen met een Casio G-shock of Swatch.

Hoe herken ik een collectors item

Het is moeilijk om vooraf te zeggen of een speciaal model van een horlogemerk een collectors item is maar koop in elk nooit een exclusief horloge, omdat anderen zeggen dat het een collector’s item is. Informeer jezelf via erkende horloge fora

Koop een horloge dat je heel erg mooi vindt en let er niet op of iemand anders het verzamelt. Wat voor de één een waardevolle verzameling is kan voor de andere weinig of in elk geval veel minder waarde hebben. De term ‘collector’s item’ word soms best wel verkeerd gebruikt door verkopers die weten dat iedereen een hoge waarde toekent aan die term zonder te bedenken of dat terecht is.

Maar vergeet niet, dat termen als ‘zeldzaam’ of ‘moeilijk te krijgen’ (mits oprecht gebruikt) wel degelijk positieve kenmerken zijn van een mooi uurwerk en dus zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn. Enkel en alleen de term ‘collector’s item’ is echter betekenisloos. Het gaat er om dat het horloge dat jij koopt voor jou een grote waarde heeft en dus onder de collectibles valt.

Collectors item is voor (en door) de verzamelaar

Exclusieve horloges zijn collector items – Uiteindelijk bestaat een collector’s item alleen bij de gratie van de verzamelaar. Van de meest waardevolle horloges had vooraf niet altijd het idee dat ze ooit zo erg waardevol zouden worden. Als je doel echt alleen is om geld te verdienen, dan kun je je geld beter in iets anders investeren dan in collector’s items.De afgelopen jaren zijn er maar een paar horloges te vinden die naarmate de tijd verstreek in waarde gestegen zijn. En dat kun je van olie, goud en dat soort producten niet zeggen. Een horloge een goede investering? Als je weet welke… dan zeker!