Tips voor de aanschaf van een exclusief uurwerk

Waar moet je op letten als je een nieuw horloge koopt?

Vaak vind je meerdere horloges mooi en interessant. Op basis waarvan neem je dan een beslissing?

Tips voor de aanschaf van een exclusief uurwerk – De reputatie van het merk is natuurlijk belangrijk maar zegt niet alles, zoek eens voor jezelf uit hoe goed de reputatie is van de horlogemaker van het horloge waar jij je oog op hebt laten vallen. Vraag het niet in de “doorsnee-winkel”, de verkopers in dit soort zaken weten vaak niet veel meer dan hetgeen er in de catalogus van het merk vermeld staat. Ze doen alsof ze er verstand van hebben en vertellen je halve waarheden of zelfs complete onzin dus als je besloten hebt om een duur merk horloge aan te schaffen ga dan naar de gespecialiseerde dealer of een juwelier met kennis van zaken. Je kunt ook advies vragen aan de eigenaren van een horloge dat jij wilt kopen. Ga naar internet fora en stel daar je vragen. En “last but not least” lees natuurlijk zoveel mogelijk op deze site!

De inruilwaarde is belangrijk, maar alleen als je het goed begrijpt

Genoeg kopers hebben geld verloren, omdat ze niet goed begrepen hoe hoog de inruilwaarde van een horloge nu echt was. De meeste mensen focussen op hoeveel ze terugkrijgen voor hun investering als ze het horloge inruilen. en verdiepen zich niet echt in de waarde van het horloge op het moment van inruilen of verkopen. Ze stappen een juwelier binnen en vragen wat de inruilwaarde is. De juwelier wil uiteraard zoveel mogelijk winst maken en dus is het niet ondenkbaar dat hij een bedrag noemt dat lager ligt dan de werkelijke inruilwaarde. Overigens moet je je door voorgaande niet bang laten maken de meeste juweliers zijn vakmensen en die zullen je klandizie niet op het spel zetten, zeker niet als je een mooi exclusief horloge komt inruilen of verkopen.

Het type winkel is belangrijk

Ga naar de officiële dealer van de door jou gewenste merken en als die niet in de buurt zitten informeer je dan op internet. Als je veel geld uitgeeft aan exclusieve horloges, ga dan niet naar zo maar een juwelier of een warenhuis. Maar zoek een gespecialiseerde juwelier op, die een hoger segment verkoopt. Zo krijg je een beter beeld van wat er allemaal beschikbaar is. Het beste merk in een warenhuis is lang niet altijd de beste of voordeligste keus. Zorg daarnaast dat je je horloge uiteindelijk koopt bij de officiële dealer van het merk. Doe je dat niet, wees je dan bewust van de gevolgen die het kan hebben om een horloge te kopen van een niet erkende dealer. Let op de garantieperiode en bij wie je die hebt, het merk (de fabrikant) of de winkel die hem verkoopt

Weet wat je wil, koop niet overhaast

Tips voor de aanschaf van een exclusief uurwerkJe kunt pas de juiste keus maken als je precies weet wat voor jou belangrijk is bij het kopen van een exclusief horloge. Veel mensen raken verstrikt in alle mogelijke details van een horloge en zijn uiteindelijk gefrustreerd in plaats van gelukkig.

Bedenk goed wat je wilt: een horloge om indruk te maken op anderen, een horloge waar je zelf van onder de indruk bent, een stijlvol horloge, een horloge waarmee je een boodschap uitdraagt, een uurwerk waarvan jij alleen weet hoe bijzonder hij is, een meesterwerk met speciale functies of gemaakt van apart materiaal, eentje die past bij bepaalde kleding (chique, casual, recreatief, sportief), een uurwerk dat zo accuraat is dat je hem nooit hoeft bij te stellen of eentje met nog hele andere kenmerken. Als je weet welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn, is het veel gemakkelijker om het beste horloge te kiezen. En het is belangrijk om dit te beslissen voordat je het gaat kopen want op het moment dat je bij de dealer of gespecialiseerde juwelier binnen loopt zie je zo veel moois dat beslissen wel heel moeilijk gaat worden.

Weten wat je koopt, is belangrijker dan kopen wat je weet

Vaak zijn de beste merken en de exclusieve uurwerken bij de gemiddelde Nederlander totaal onbekend. Rolex, Tag Heuer, Omega, behoren tot de weinige topmerken die wel bekend zijn bij het grote publiek. Dat wil niet automatisch zeggen dat dit dan ook de beste merken zijn voor jou of dat het de enige topmerken zijn er zijn honderden merken die horloges van topkwaliteit maken. Het is veel beter om goed te onderzoeken welke merken er allemaal zijn en welke bij jou passen in plaats van af te gaan op de paar merken die je kent. Misschien dat je uiteindelijk toch voor een bekend merk kiest, maar doe dat dan omdat je een weloverwogen keus hebt gemaakt en niet omdat je niet beter weet.

De historie van het merk kan belangrijk zijn

Veel merken zijn trots op hun geschiedenis, die vaak minstens 100 jaar teruggaat. Je moet je afvragen hoe belangrijk dit is: hebben ze echt veel meer ervaring opgedaan in al die jaren of is het een charmante manier om meer te verkopen. Een aantal moderne merken zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vergelijk daarom de nieuwe modellen altijd met oudere varianten. Bekijk websites van tweedehands horloge dealers of veilingsites. Zijn vijf jaar oude horloges van dit merk nog iets waard? Zijn de veel oudere modellen meer waard dan de nieuwere? Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor veranderingen in de kwaliteit van een horlogemerk.

De specificaties van een uurwerk zijn meestal niet zo belangrijk voor de leek

Het mechanische uurwerkTenzij je een expert, een kenner of een verzamelaar bent, hoef je je niet druk te maken over het uurwerk binnen in een horloge, behalve of het een kwarts is, een gecertificeerd (COSC) mechanisch horloge of een niet-gecertificeerd mechanisch horloge.

In principe is elk horloge van een goed merk, mits netjes onderhouden, prima in staat om voor tientallen jaren de juiste tijd aan te geven. Technische details over het mechanische uurwerk (het mechanisme in het horloge) zijn zelden echt belangrijk, tenzij het horloge meer dan €8.000 kost of unieke functies heeft. Zeker 98% van de mechanische horloges geeft alleen de tijd en de datum weer en heeft misschien nog enkele chronograaf functies. Al deze mechanische horloges gebruiken technologie, die al 75 jaar geleden is uitgevonden en niemand heeft het sindsdien echt verbeterd. Dus verspil geen tijd door jezelf wijs te maken dat het ene standaard mechanische horloge serieus verschilt van het andere. In ieder geval moet je niet meer betalen voor een horloge op basis van het uurwerk dat erin zit.

Echte hand gemaakte horloges en uurwerken.. of toch niet?!

De romantiek van de horlogemakerij is meestal onbelangrijk en vaak bezijden de waarheid. Veel horlogemakers willen je het idee geven dat hun dure horloges allemaal met de hand zijn gemaakt. Ze doen je geloven dat jouw horloge is vervaardigd door toegewijde vakmensen uit een oude horloge familie in een afgelegen dorpje in de Zwitserse Alpen en dat de uurwerken door dezelfde mensen zijn gemaakt als de rest van het horloge, allemaal met nauwkeurig en geduldig handwerk. Dit is bijna altijd een romantisch verhaal dat wij graag als waarheid zouden zien. Helaas is dit niet altijd waar en gebruiken sommige horloge fabrikanten deze mythen zodat jij je beter voelt over zo’n dure aanschaf.

De waarheid is dat er maar heel weinig horloges van pakweg onder de €15.000 nog met de hand gemaakt worden. De meeste horloges zijn massaproductie, wel kwaliteit en met oog voor detail maar toch… gewoon uit de fabriek. Zelfs Rolex, met zijn enorme reputatie, laat zijn horloges in een fabriek in grote getale tegelijk fabriceren. Ze maken er meer dan een miljoen (1.000.000) per jaar. Ook is het niet zo dat een uurwerk dat in met de hand huis gemaakt is nou perse beter is dan een die is gemaakt door in een fabriek die gespecialiseerd is. (zelfs als dat van hetzelfde moederbedrijf is). Uiteindelijk is het juist zo dat de moderne massaproductie ervoor zorgt dat de kwaliteit van de horloges beter is het is nou eenmaal zo dat fouten over het algemeen door mensen gemaakt worden en niet door machines.

De prijs van en horloge is niet belangrijk

Wat zeg je? Prijs niet belangrijk? Precies: het is echt niet belangrijk wat de vraagprijs is van een horloge het gaat om de waarde die het voor jou heeft! De prijs is niet meer dan een van de manieren om de waarde te bepalen ten opzichte van de huidige markt. Maar wat nou als de marktwaarde van die unieke Patek Philippe €15.000 is maar er maar één op de hele wereld te koop aangeboden word en de verkopende partij €21.000 wil, is dit het dan niet waard…?! Dat bepaal jij zelf!

Beter duur dan niet te koop…en anders heb je niks!

Daarnaast, wat heb je aan een lage prijs als de dealer of verkoper je niet wil of kan helpen als er een probleem is met het horloge en je geen garantie hebt omdat je het horloge niet hebt gekocht bij de officiële dealer? Wat heb je eraan dat je een paar procent uitspaart, als je horloge nooit aankomt, het een nep-horloge is, er geen garantie heeft of je op een andere manier teleurstelt of meer geld kost op de lange termijn? Dus kies altijd een horloge op basis van een goede prijs-kwaliteitsverhouding en niet omdat het zo goedkoop is en misschien slechts lijkt op wat je wil hebben. een nep-horloge is voor de echte liefhebber natuurlijk al helemaal uit den boze!

Hoeveel “Jewels” heeft het uurwerk en waar staat dat voor

Het aantal edelstenen (jewels) binnen in het horloge is niet per definitie belangrijk. De Jewels in het uurwerk wordt altijd uitgebreid vermeld, alsof het iets van waarde is maar dat is niet per definitie waar. Je hebt 19 Jewels, 25, 29 etc. Het zijn meestal kleine kunstmatige stukjes robijn, die worden gebruikt als spillen in een aantal belangrijke onderdelen van het uurwerk (horloge mechanisme). Ze zijn niet heel veel geld waard en voegen geen grote warde toe aan je horloge. Het precieze aantal dat nodig is voor een uurwerk hangt af van het design en de functies die ingepast worden in het uurwerk. Het komt voor dat twee uurwerken met identieke mogelijkheden, verschillende aantallen “edelstenen” bevatten. Een standaard mechanisch uurwerk bestaat meestal uit tenminste 17 edelstenen, maar meer edelstenen verhogen niet altijd perse de waarde van het horloge.

Dat waren de tips voor de aanschaf van een exclusief uurwerk

Er zijn nog duizend-en-één dingen te vertellen over horloges en waar je op moet letten bij de aanschaf. Hoe meer je leest over merken, de historie en goed bijhoudt wat de waarde van horloges is dan kun je met een gerust hart een duur horloge aanschaffen.Vergeet dus niet onze tips voor de aanschaf van een exclusief uurwerk als je op pad gaat voor dat ultieme horloge dat al jaren op je verlanglijstje staat.