Omega

Omega-Seamaster-Aqua-Terra-44-1

Omega, gerespecteerde horlogemaker

Omega is een topmerk in de Haute horlogerie.

De horloges van Omega zijn exclusief, stijlvol en van een bijzondere kwaliteit. Omega bezit alle records op het gebied van accuraatheid en is marktleider in sporthorloges.

Daarnaast is Omega een pionier, elke keer weten ze te verrassen met nieuwe ontwikkelingen en daarmee zijn zij een echte  innovator vanaf het begin.

Horloges maken sinds 1848

Dat begin was in 1848. De 23-jarige Louis Brandt begint dan een horlogefabriek. Hij start in La Chaux-de-Fonds in Zwitserland met het maken van opwindbare zakhorloges van onderdelen van lokale werklui. Maar hij weet niet alleen hoe je horloges maakt, hij heeft ook verstand van zaken doen. Zijn horloges worden verkocht van Scandinavië tot Italië met Engeland als belangrijkste afzetmarkt. Als hij in 1879 overlijdt, nemen zijn zonen het bedrijf over. Zij geven de voorkeur aan in-huis productie en hebben daarmee volledige productiecontrole.

omega-co-axial-assembly-roomAl snel breidt Omega uit. Er volgen vanaf 1880 een aantal snelle verhuizingen. Eerst betrekt het bedrijf een kleine fabriek in Biel (Bienne).

In dit stadje kunnen de broers over meer werknemers beschikken. Ook de communicatie- en energievoorziening zijn beter. In december besluiten ze weer uit te breiden om twee jaar later toch te verhuizen naar een andere locatie in Gurzelen. Daar zit nu nog steeds het hoofdkantoor. In 1894 worden de eerste horloge series geproduceerd, de ‘Labrador’, de ‘Gurzelen’ en de beroemde ‘Omega’. Hiermee is Omega definitief een topmerk.

Een paar bekende Omega modellen

  • 1948 – Seamaster
  • 1957 – Speedmaster Chronograph
  • 1967 – De Ville
  • 1982 – Constellation

Omega produceert bijna een kwart miljoen horloges per jaar

Met een productie van 240.000 horloges per jaar en 800 man personeel is Omega in 1903 al een van de grootste horlogemerken van Zwitserland. Maar als de gebroeders Brandt overlijden, laten ze hun imperium na aan vier jonge mensen. De oudste is Paul-Emile Brandt en nog maar 24 jaar oud. Hij maakt echter Omega nog veel groter. De recessie na de Eerste Wereldoorlog dwingt hem om in 1925 Omega samen te voegen met Tissot en in 1930 op te gaan in de SSIH-groep Genève.

De SSIH-groep blijft groeien en bestaat uiteindelijk uit meer dan 50 bedrijven, waaronder Lanco en Lemania. De laatste is de fabrikant van de beroemde Omega chronograaf uurwerken. Brandt leidt het bedrijf tot 1955, waarna Joseph Reiser het overneemt. Uiteindelijk is SSIH aan het begin van de jaren 70 de grootste horlogefabrikant van Zwitserland en de derde ter wereld. Ze verkoopt meer horloges dan haar grootste concurrent Rolex.

Eerste horloge op de maan was een Omega

De grootsheid van Omega blijkt ook uit het feit dat de ‘Omega Speedmaster Professional Chronograph’ het eerste horloge is dat op de maan is gebruikt. Buzz Aldrin registreerde de tijd van de 2,5 uur durende maanlanding met een Omega horloge. In 1974 lanceert Omega de eerste polshorloge marine chronometer, die minder dan 2/1000 seconde per dag afwijkt.

one small step for a man, one giant leap for mankind.

Maar vanaf halverwege de jaren zeventig komt er grote concurrentie voor het merk. Japanse horlogefabrikanten, zoals Seiko en Citizen komen op met de nieuwe quartz uurwerken. Rolex reageert daarop door zich toe te leggen op de dure mechanische chronometers. Omega daarentegen gaat de concurrentiestrijd aan met Zwitserse quartz uurwerken.

In de crisis van de jaren 80 komen de twee grootste Zwitserse horlogefabrikanten, SSIH en ASUAG, in de problemen. Zij besluiten uiteindelijk om in 1983 samen verder te gaan. Twee jaar later wordt ook dit bedrijf overgenomen en hoort het bij een nieuwe groep, SMH genaamd. Dit enorme bedrijf wordt een van de grootste horlogefabrikanten ter wereld. In 1998 werd dit de Swatch group met merken als Omega, Blancpain en Swatch.
Omega maakt vanaf dat moment een flinke come-back door slimme marketing. Zo draagt James Bond vanaf de film Golden Eye niet langer de ‘Rolex Submariner’, maar de ‘Omega Seamaster’. Door de exclusiviteit en de kwaliteit van het merk te vergroten is Omega nu weer een geduchte concurrent van Rolex.

De historie van Omega in vogelvlucht

Omega, een exclusief topmerk van internationale klasse

Omega maakt zijn naam als pionier en innovator waar door in 1999 de Calibre 2500 te ontwikkelen. Dit is het eerste consumentenhorloge met een co-axiale ankergang. Dit wordt beschouwd als een van de grootste uitvindingen in de horlogerie sinds de gewone ankergang. In 2007 komt Omega met twee nieuwe horloges, de ‘Calibre 8500’ en ‘8501’ met co-axiale ankergang. Beide helemaal door Omega zelf ontworpen. Daarmee is Omega een exclusief topmerk geworden van grote internationale klasse.

Olaf

Al meer dan 35 jaar is Olaf fanatiek verzamelaar van horloges. Op zijn 6de de trotse pauw van de school met zijn eerste "Casio met een echte rekenmachine", wat voor die tijd revolutionair was. Nu schrijft hij over uurwerken, exclusieve horloges en wereldmerken. - (En hij rookt een goede sigaar op zijn tijd) By Olaf uurwerken

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterPinterestGoogle Plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.