Een duur horloge kopen

Waarom zou ik een duur horloge kopen?!

Status en elegantie. Dat is van oudsher de uitstraling van een mooi horloge, vaak gemaakt van kostbare metalen en juwelen. Daarom waren (en zijn) ze ook vaak erg duur. Daarnaast was het vroeger veel moeilijker dan nu, om op een horloge een accurate tijd weer te geven. Tijdrovend en nauwkeurig handwerk was noodzakelijk voor een correcte tijd weergave, wat weer belangrijk was voor reizen en communicatie over grotere afstanden.

Tegenwoordig vind je echter al een accuraat horloge in je Happy Meal. Toch worden mooie dure horloges nog steeds beschouwd als speciale sieraden met een grote esthetische en nostalgische waarde. Er zijn genoeg mensen die u gepassioneerd kunnen vertellen over de grote waarde die bijzondere sieraden voor hen hebben. Vandaar deze website over exclusieve horloges

Time is an illusion. Lunchtime doubly so.”
Een spreuk van Douglas Adams uit het grappige boek The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat elk horloge van meer dan €150, veel meer een sieraad is dan een “apparaat” dat de juiste tijd weergeeft. Dus houd op met het beoordelen van een horloge door bijvoorbeeld de prijs van de losse onderdelen bij elkaar op te tellen, de prijs van de metalen te berekenen of een bijzondere waarde toe te kennen aan de mechaniek. Je rechtvaardigt de keus voor een duur horloge niet door grote verhalen af te steken over technische specificaties, die je net niet begrijpt. Er zijn namelijk geen technische of logische redenen om voor een sieraad te kiezen. Een horloge is mooi, een investering, een wens of inderdaad… een sieraad!

Gecompliceerde mechaniek en kostbaar metaal

Een goedkoop Kwarts horloge vertelt je precies hoe laat het is en staat leuk om je pols. Er is dus geen echte functionele reden om meer te betalen voor een horloge. Kies je toch voor dat prachtige uurwerk met die gecompliceerde mechaniek, bijvoorbeeld een premium Kwarts technologie, en een design van kostbaar metaal, met verfijnde details en de specifieke eigenschappen van een beroemde horlogemaker, dan doe je dat enkel en alleen voor je eigen plezier. Met andere woorden: het is een sieraad.

Emotionele waarde van een horloge of investering

Duurste horloge ter wereldDe waarde van sieraden is puur emotioneel. Hoe duurder het horloge, hoe groter de emotionele waarde, omdat het nog unieker en nog bijzonderder is dan andere horloges. Vaak gaat het daar om. Maar het komt ook steeds vaker voor dat een investeerder een exclusief uurwerk uitzoekt om in te investeren.

Alhoewel het investeren in horloge een riskante business kan zijn blijkt het toch een geliefde bezigheid van sommige investeerders. En geef ze eens ongelijk, het duurste horloge ooit geveild heeft ruim 11.000.000 (11 miljoen) opgebracht. (Zie foto)

Daarnaast komt het regelmatig voor dat horloges voor enkele honderdduizenden euro’s van eigenaar verwisselen. Belangrijk voor de waardebepaling zijn de staat van het horloge, hoe exclusief is het en zitten alle originele papieren en accessoires er nog bij? Als dit zo is dan is er sprake van een exclusief en duur horloge.

Horloge kopen op een veiling

Je kunt horloges overal kopen, bij de juwelier, of via een speciale- of online veiling. Als je besluit om mee te doen met een veiling is wel zaak dat je je even verdiept in de regels van een veiling. Op de site van Zadelhoff-Auctions kun je meer lezen over de spelregels van horloge veilingen.

Internationale veilingen trekken vaak investeerders uit heel de wereld. Het aanbod van dure- en exclusieve horloges die moeilijk te vinden zijn is voor veel verzamelaars een reden om dit soort veilingen te bezoeken. Hieronder en filmpje over en horloge veiling van Antiquorom Auctioneers uit 2011.