Patek Philippe Nautilus

nautilus patek philippeDe Nautilus van Patek Philippe is waarschijnlijk een van de meest eenvoudige ogende precisie uurwerken gemaakt door vakmensen.

Op het eerste gezicht is alles wat dit horloge uitstraalt, eenvoud, dan stijl en dan pure klasse. Zelden en horloge gezien dat zo tot de verbeelding kan spreken als de Nautilus. En dan doel ik op de horloges die niks extra’s hebben… niets meer dan tijd. Oh ja en de datum natuurlijk maar verder gewoon tijd… waardevolle tijd!

In  1976 kwam Patek met de eerste uitvoering van de Nautilus op de markt. Een gewaagde stap van dit prestigieuze huis. In die jaren waren de horloges nog flinterdun en van goud. Dus om toen een stalen horloge op de markt te brengen, dat ook nog eens verdacht veel weg heeft van patrijspoort van een schip lag niet voor de hand. Toch deed Patek het. En het was direct een hit!

Vier jaar na de lancering van de eerste Nautilus (ref. 3700/1) komt Patek met de eerste dames versie van dit zeer speciale horloge op de markt. En dan te bedenken dat het merk Patek (toen nog zonder Philippe) er dan al een dikke honderd jaar succesvolle historie er op heeft zitten.

Nautilus de stijlicoon van Patek

Al in 1839 komt de eerste Patek op de markt en er zullen nog vele succesvolle modellen volgen in de volgende eeuw. En veel van de modellen wint het huis prijzen mee. Maar meer hierover in het artikel over het merk Patek Philippe.

Ondanks het succes van de eerdere (en latere) modellen van dit merk blijft is de Nautilus één van de meest iconische modellen van Patek Philippe. In de herenuitvoering zijn er 16 verschillende uitvoeringen ontwikkeld in de afgelopen jaren.

verschillende nautilus modellen

Zoals je hierboven kunt zien zijn niet alle Nautilussen even bescheiden uitgevoerd maar de basis is wel voor elk model hetzelfde. Toch is de “patrijspoort” met diamanten omringd wellicht iets teveel “over the top“…

De Nautilus Chronograph komt uit

Een eenvoudig, maar zeer stijlvol, horloge spreekt niet iedereen aan. In 2006 lanceerde het huis de Nautilus Chronograph (ref. 5980). Dit model kwam uit in een kast die slecht twee millimeter groter was dan de 42mm van de originele Nautilus.

Nu is dat niet specifiek groot te noemen maar vergeet niet in 1976 de verhoudingen van horloges anders lagen. Je kunt je tegenwoordig niet voorstellen dat een horloge met een kast van 42mm de bijnaam Jumbo zou krijgen. toch was dit wel het geval met de eerste Nautilus van Patek.

De aandrijving van het iconische model

Hoewel de horlogemakers in de tweede helft van de vorige eeuw constant aan het ontwikkelen waren kwam het nog vaak voor dat er gebruik werd gemaakt van een generiek uurwerk. Meerdere horlogemakers gebruikten “standaard” uurwerken in hun modellen. Zo ook Patek.

Voor de Nautilus werd in de eerste modellen gebruik gemaakt van uurwerken die ook het hart waren van de Audemars Piguet Royal Oak (5402) en de Vacheron Constantin 222. Nu ondenkbaar maar toentertijd zeker niet ongebruikelijk.

Later ontwikkelde Patek Philippe het uurwerk in eigen huis en werden de Nautilus modellen uitgerust met een Calibre 335 SC.  En toen het model ook uitgevoerd werd met een powerreserve werd deze aangedreven door de 330 SC. Met de komst van nog meer complicaties was ook een nieuw uurwerk nodig, dit werd de volautomatische 240 PS. Deze had een gouden micro-rotor die door gebruik te maken van een bodemplaat van saffierglas mooi aan het werk te zien was.

2006, het model krijgt een facelift

Ruim 30 jaar na de lancering van de eerste Nautilus brengt Patek Philippe het vernieuwde model uit. Op het eerste gezicht is er niet veel veranderd. en dat past ook bij een stijl-icoon. Met modelnummer 5711/1A, uurwerk 324 SC, een gecentreerde seconde wijzer en een kast van 43 mm lijkt het op het eerste gezicht… gewoon een Nautilus.

In de jaren die daar op volgen ondergaat het horloge nog diverse minuscule veranderingen aan de kast en aan de wijzerplaat (andere kleurschakering). Verder zijn er nog wat modellen met de glazen achterkant waardoor het uurwerk ook zichtbaar is. En er zijn ondertussen kasten in allerlei edelmetalen verkrijgbaar maar de echte ouderwetse stalen Nautilus blijft toch één van de meeste aansprekende horloges van Patek Philippe.

Technische specificatie van de Nautilus

Mechanisch uurwerk: Caliber 324 SC
Wijzerplaat: Zwart/Blauw
Gouden uurmarkers (met fluorescerende coating)
Water resistant tot 120 m
Stainless steel
Diameter: 42 mm

Olaf

Al meer dan 35 jaar is Olaf fanatiek verzamelaar van horloges. Op zijn 6de de trotse pauw van de school met zijn eerste "Casio met een echte rekenmachine", wat voor die tijd revolutionair was. Nu schrijft hij over uurwerken, exclusieve horloges en wereldmerken. - (En hij rookt een goede sigaar op zijn tijd) By Olaf uurwerken

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterPinterestGoogle Plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.