Royal Oak – Equation of Time

audemars piguet royal oak equation of timeAudemars Piguet Royal Oak “Equation of time” in rosé goud… WOW!

Eigenlijk moet je over dit uurwerk niet schrijven, hier moet je naar kijken. Omdraaien en kijken, nog eens omdraaien en weer kijken…

En daar dan een dagtaak van maken.

Zoveel detail,  zoveel “strijd” om het beste plekje op de wijzerplaat, elke schroefje met symmetrische precisie in de bezel vastgeschroefd, het blauw dat je doet verdrinken in een diepe oceaan.

Tientallen cijfertjes om je te informeren over tijd en alles wat daar mee samenhangt. Letters die samen dagen en maanden vormen.

Het heelal met de zon- en maanduiding tot in detail want Equation of Time is natuurlijk de enige echte tijd.

Horloges om de tijd weer te geven? Ja uhm… niet dus! Maar daar over later meer.

Le Brassus 12h35′

Dit is waarschijnlijk één van de weinige uurwerken waar de absolute rust wordt gecreëerd door perfectie in harmonie van symmetrie, kleur, positionering en detail.  Persoonlijk heb ik niet zoveel met Chrono’s en horloges met veel wijzertjes. In mijn ogen wordt het al gauw een onoverzichtelijk geheel waar je veel op zou moeten kunnen zien maar daardoor juist moet gaan “zoeken”om iets te vinden.  Deze is anders en dus maak ik hier  graag een uitzondering voor. Drukte op de vierkante millimeter samensmeltend in een oase van rust, tik, tik, tik…

Royal Oak Equation of Time perfectie in detail

Het uurwerk, complicatie tot de 2de macht

royal oak equation of time uurwerkBinnen in de kast hebben de horlogemakers van audemars Piguet een kaliber 2120 / 2808 uurwerk verwerkt. Dit meesterwerkje bestat uit maar liefst 425 onderdelen.  Niet zo verwonderlijk dat de Equation of Time de liefhebbers van uurwerken met complicaties zeer aanspreekt.  Het balanswiel heeft een frequentie van 2.75 Hz en beweegt 19800 keer per minuut.

Het 41 “juwelen” tellende uurwerk wordt aangedreven door een 21 karaat gouden contragewicht. Als Spring Stud houder is er gekozen voor een mobiele stud met variabele inertia blokken als balansspring. Het bi-directionele autonomistische opwindmechanisme kan een looptijd van 40 uur opwekken.

De complicaties die de Royal Oak Equation of Time herbergt zijn de; Zonsopkomst en -ondergaan tijden, de werkelijk zonnetijd (12.00) oneindige* kalender, astronomische maanstanden en natuurlijk de tijd in uren en minuten.

* Het aanpassen van de datum gaat automatisch op die maanden die respectievelijk 28, 29, 30 of 31 dagen tellen. Als eigenaar zul je alleen op de avond van 28 februari 2100 even tweemaal op de correctie knop moeten drukken. Dan kan jouw Royal Oak Equation of Time er weer een jaartje of 80 tegenaan. 

De wijzerplaat, meesterwerk zonder einde

Zoals aangegeven hebben de horloges met drie, vier of zelfs vijf “wijzerplaten” mij nooit zo kunnen bekoren. Er zijn er maar weinig die echt mooi kan vinden uitzonderingen daargelaten uiteraard. Dit is er één van. De combinatie van kleuren, gebruikte materialen en positionering van de verschillende “complicaties” vormen in mijn ogen een overzichtelijk gehaal.

Of je nu de tijd af wilt lezen of even kijkt hoe laat de zon ondergaat in één oogopslag zoek je wat je weten wilt. En dat is knap voor een horloge dat met 42 mm niet echt groot is. Neem daarbij in ogenschouw dat er heel veel informatie op de wijzerplaten af te lezen is.  De maanden van het jaar, dagen van de week en bijna 30 verschillende cijfers. En toch is alles goed leesbaar. Knap!

De kast, stijl voor elke gelegenheid

kast royal oak audemars piguetHet model van de Royal Oak is natuurlijk een instituut in de wereld van horloges. Hoewel de achthoekige vorm natuurlijk niet uniek is en veel bekende horloge merken een soortgelijk model voeren heeft Audemars Piguet wel een streepje voor. Waarom dan? Heel simpel de afwerking en symmetrie is 100% perfect.

Een kenner zal het direct opvallen dat het niet uitmaakt hoe je tegen de kast aankijkt maar alle schroefjes liggen in lijn. Je zou een denkbeeldige lijn kunnen trekken en de gleufjes van de schroeven met elkaar kunnen verbinden zonder dat de lijn en rare hoek zou vormen. Sterker nog, waarschijnlijk vorm je een nagenoeg perfecte cirkel. Moet je eens met de schoefjes van Hublot proberen…

Het rosé goud zorgt ervoor dat het horloge stijlvol en elegant is. Daar waar geelgoud tegenwoordig vaak als erg “patserig” wordt ervaren is de rosé variant veel minder opvallen. Hierdoor heeft dit horloge -gelukkig- geen hoog Bling Bling gehalte en kun je het dus bij vrijwel elke gelegenheid dragen. Sportief, casual of tijdens een gala-avond de Equation of Time heeft altijd overal tijd voor.

Het bandje, de perfecte pasvorm

Het krokodillen-lederen bandje sluit perfect aan om je pols en je sluit het met een gouden vouwsluiting. Deze is van hetzelfde materiaal als de kast dus volledig in harmonie met elkaar. Niets is zo vervelend als de wanneer de kast en de sluiting niet van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Dat oogt toch niet?!

Overigens is hoeven de dierenactivisten zich geen zorgen te maken. Het leer van het bandje is natuurlijk niet van krokodillen die in het wild gevangen worden. Deze dieren worden speciaal gekweekt op een krokodillenfarm. Zeg maar het zelf als de boerderij met koeien of varkens in Nederland.

Technische specificaties – Audemars Piguet Royal Oak Equation of Time

Glas voor- en achterzijde: Krasbestendig saffier met antireflectie behandeling.
Kast: 18 karaat rosé goud – 42mm doorsnee en 10.45 mm dik met kroon die erop geschroefd is.
Uurwerk:Kaliber 2120 / 2808
Wijzerplaat: Zilver accenten met “Grande Tapisserie” patroon, rosé gouden uuraanduiding en Royal Oak wijzer met lichtgevende coating
Waterbestendig: tot 20 meter (niet mee zwemmen!)
Bandje:Handgenaaid bruin krokodillenleer met een 18 karaat rosé gouden vouwsluiting

*Fotomateriaal afkomstig van de Audemars Piguet website.

Olaf

Al meer dan 35 jaar is Olaf fanatiek verzamelaar van horloges. Op zijn 6de de trotse pauw van de school met zijn eerste "Casio met een echte rekenmachine", wat voor die tijd revolutionair was. Nu schrijft hij over uurwerken, exclusieve horloges en wereldmerken. - (En hij rookt een goede sigaar op zijn tijd) By Olaf uurwerken

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterPinterestGoogle Plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.