Panerai Radiomir 1940 3 days ceramica PAM 577

panerai radiomir 1940 pam 577Panerai Radiomir 1940 PAM 577 ceramica – Er is maar één horlogemerk dat keramische horloges tot kunst heeft verheven in mijn ogen en dat is Panerai.

Natuurlijk is smaak zeer persoonlijk echter over techniek, afwerking en precisie valt er weinig te discussiëren met Panerai en al zeker niet als de keramiek gewoon uit Nederland komt!

Een van de nieuwste keramische horloges uit de stal van Officine Panerai is de Radiomir 1940 3 days kortweg de PAM577.

Met de zeer kenmerkende “Siluro Lenta Corsa” (S.L.C.) wijzerplaat is dit unieke stuk strakker dan strak. Slechts 5 strepen en 8 punten is alles wat je nodig hebt om de tijd aan te geven. Oh… en twee wijzers natuurlijk.

Combineer dit met, de voor Panerai zo bekende, sandwich dial en ook in het donker zie je in één oogopslag hoe laat het is.

Hoewel het S.L.C. logo vrijwel altijd een stevige discussie doet oplaaien onder de Paneristi op de diverse watchonista fora heeft Panerai er voor gekozen om ook op dit horloge het logo van de menselijke torpedo, die de Italiaanse marineduikers gebruikten in oorlogstijd, een plek te geven op de wijzerplaat.

Daarnaast hebben zij er voor gekozen om een dikke donkerbruine lederen band (dezelfde als de Panerai Bronzo pam 507) te gebruiken. De stugge band geeft deze Radiomir een extra robuuste uitstraling. Ook staat het Panerai logo in de band geperst. Het zal zeker een kwestie van persoonlijke smaak zijn maar ik vind beide perfect passen bij de Panerai Radiomir 1940 PAM 577.

Keramiek als basismateriaal voor de Radiomir 1940 pam577

De keramische kast komt uit Nederland en wel uit Goirle. Het bedrijf Formatec is de specialist op het gebied van keramische producten en maakt naar eigen zeggen horlogekasten voor onder andere Panerai, IWC Schaffhausen en Cartier.

Keramiek is een slijtvast materiaal dat harder dan staal is en niet krast. Daarnaast komt het in mooi matzwart ideaal dus om te gebruiken voor stoere horloges die blootgesteld worden aan de extreme van moedernatuur.

(Uhm alsof iemand met een horloge van bijna €11.000,- op survival gaat, zal wel een uurtje Vondelpark worden… )

Het uurwerk in de Radiomir 1940 3 days ceramica achter gerookt saffier

panerai achterkant uurwerkVoor de Panerai Radiomir 1940 PAM 577 maakt de fabrikant gebruik van de P3000 die door de horlogemaker zelf ontworpen is. Met een reserve van 72 uur kun je even vooruit. Om het horloge helemaal in stijl af te maken is de glasplaat, die het deels opengewerkte uurwerk zichtbaar maakt, van gerookt saffier gemaakt. Doorzichtig zwart dus.

Het uurwerk zelf bestaat uit 160 onderdelen die samen met 21.600 Hz het horloge in werking zetten. De P3000* in dit horloge laat alleen de tijd in uren zien en dus geen andere zaken als seconden, datum of een chronometer. En dat komt de eenvoud zeer ten goede.

*Uiteraard uitgevoerd met de Incabloc® anti-shock technologie.

Stoer Panerai herenhorloge, niet voor dunne polsen

Naast de Mare Nostrum (52mm) is ook de PAM 577 een groter model dan de gangbare 44 en 47 mmm uitvoeringen van de Panerai modellen. Met 48mm dien je wel over een beetje pols te beschikken wil dit horloge niet misstaan. Toch is het horloge ondanks zijn grote niet lomp of overdreven zwaar. De keramiek is licht en de matzwarte kleur maakt wellicht dat deze Radiomir 1940 minder opvallend is dan zijn gouden en titanium broers.

Het horloge is naar mijn mening een echt “daily wearer” en past bij iedere gelegenheid (dus ook op survival mocht je dat willen).  De enorm simplistische wijzerplaat zet je tot denken over het begrip tijd en hoe waardevol dat eigenlijk…

Technische specificaties van de Panerai Radiomir 1940 PAM 577

Uurwerk: P.3000 kaliber
Functies: Uren en minuten
Kast: 48mm, matzwart keramiek
Glas: Saffier van corundum. (achterkant: gerookt Saffier)
Wijzerplaat: zwart met luminor bewerkte uren
Waterbestendig tot: 10 bar (~100 meter)
Bandje: Kalfsleder uit Ponte Vecchio, donkerbruin

Olaf

Al meer dan 35 jaar is Olaf fanatiek verzamelaar van horloges. Op zijn 6de de trotse pauw van de school met zijn eerste "Casio met een echte rekenmachine", wat voor die tijd revolutionair was. Nu schrijft hij over uurwerken, exclusieve horloges en wereldmerken. - (En hij rookt een goede sigaar op zijn tijd) By Olaf uurwerken

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterPinterestGoogle Plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.