Audemars Piguet is vandaag de dag een van de beste horloge merken ter wereld en staat vooral bekend om de zeer hoge kwaliteit en complexiteit van hun uurwerken. Hierdoor is het een van de meest gewilde horloge merken ter wereld is.
Het aanzien van en vertrouwen in een merk verdien je niet zomaar, het is het resultaat van honderden jaren hard werken en altijd het hoogste nastreven.
Om leider en geen volger te worden moest Audemars Piguet zich onderscheiden van haar concurrenten. Daarvoor moest het bedrijf innovatief zijn, extreem hoge kwaliteit leveren en risico’s nemen, risico’s die het bedrijf bijna de kop kostte. Maar iedereen die een beetje op de hoogte is van Haute Horlogerie weet dat het goed gekomen is en dat dit bedrijf nu bovenin de absolute wereldtop staat.
De geschiedenis van Audemars Piguet
Le Brassus, 1875, hartje Vallée de Joux. Twee vrienden, Jules-Louis Audemars en Edward-Auguste Piguet, openen samen een workshop om uurwerken te maken. Audemars fabriceerde en monteerde uurwerken terwijl Piguet ervoor zorgde dat deze uurwerken goed liepen. De twee vrienden maakten Audemars Piguet tot een groot succes door te doen waar ze goed in waren.
Naarmate de tijd vorderde begon het bedrijf te groeien en werd het uiteindelijk een van de grootste horloge makende werkgevers van Zwitserland. Hun uitmuntende kwaliteit is waar Audemars Piguet, nu nog steeds, enorm in uitblinkt. Dit is waarom ze zoveel geweldig complexe uurwerken konden maken en vandaag de dag nog steeds maken.
Na het overlijden van Audemars in 1918 en Piguet in 1919 bleef het bedrijf een van de beste horloge makers van de wereld. De kleinste minuut indicator, het dunste horloge en het eerste skeleton horloge, allemaal prestaties die de reputatie van Audemars Piguet een flinke boost hebben geven tot één van de beste horlogemakers ooit. Toen de financiële crisis toe sloeg in 1930 kregen vele horlogemakers het zwaar, zo ook Audemars Piguets. De markt voor luxe items viel ineens van de kaart.
Dit zorgde ervoor dat Audemars Piguet iets nieuws en riskant moest proberen om overeind te blijven. Het aanstormende ontwerp talent Gérald Genta werd aangenomen om een horloge te ontwerpen dat zo gewaagd en uniek was dat het ook net zo goed de gehele reputatie van Audemars Piguet de afgrond in had kunnen jagen.
Het is 1972 de Royal Oak, het vlaggenschip van AP, is geboren
Afgeleid van het slagschip de HMS Royal Oak, gebruikte Genta achthoekige patrijspoorten als basis voor de kast waarin de armband naadloos werd geïntegreerd. In vergelijking met andere horloges toentertijd was de Royal Oak van Audemars Piguet een futuristische, dynamische en hoekige schok voor het systeem.
De grootste schok was niet het horloge zelf, maar de prijs.
Toen het horloge in 1972 op de markt kwam was het duurder dan alle andere Audemars Piguet horloges en zelfs tien keer duurder dan de Rolex Submariner destijds.
De initiële vraag naar het horloge verliep traag. Deze extreme prijs introduceerde wel een nieuw niveau aan super-premium luxe waarbij slechts enkelen een dergelijk horloge zouden kunnen betalen.
Toen het horloge eenmaal verkocht, verkocht het erg goed. En was ook Audemars Piguet gered van een financiële strop.
De Royal Oak evolueerde vervolgens in de Royal Oak Offshore in 1993, een moderne evolutie van het horloge dat de geschiedenis of eigenlijk het lot van Audemars Piguet veranderde. De grote, brutale en vaak kleurrijke Royal Oak Offshore heeft eigenhandig de niche super-luxe horloges tot leven gewekt. Het bedrijf bewees opnieuw een leider te zijn. En dat nadat ze al zoveel successen op hun naam hadden staan.
Audemars Piguet prestaties in vogelvlucht:
1882 • Het eerste zakhorloge met complicaties als de perpetual kalenderars, minute repeater en chronograaf
1891 • AUDEMARS PIGUET is wereldnieuws met het kleinste ‘repeater’ uurwerk ter wereld (18mm diameter) voor een zakhorloge.
1893 • De eerste ‘minute repeater’ voor om de pols werd gemaakt voor Louis Brandt.
1895/1912 • levering van de eerste 35 gecompliceerde horloges aan de Duitse hoofstad van Horlogery.
1915 • De allereerste GRANDE COMPLICATION (400 onderdelen) ziet het levenslicht.
1920 • De zakhorloges met 16 complicaties komen op de markt (tourbillon, grote en kliene bel, equation of time indicator, perpetual kalender, en een blauwe emaille wijzerplaats met gravure van 315 sterren die door de stand van de wijzerplaat de nachtelijk hemel boven Londen uitbeeldde.
1925 • het dunste zakhorloge ter wereld (1.32mm) word gemaakt.
1927 • De eerste chronometers voor om de pols worden geboren.
1934 • laat de geschiedenis zich herhalen en brengt het skeleton horloge weer op de markt. (Werden sinds de 18de eeuw niet meer gemaakt).
1946 • het kleinste mechanische kaliber (1.64mm) komt uit de Audemars stal.
1967 • de dunste automatische AP gaat in productie (2.45mm)
1972 • na twee jaar onderzoeken gaat het vlaggenschip ‘te water’ de ROYAL OAK. Het eerste luxe sporthorloge met stalen kast.
1978 • de kalender horloge saga krijgt een nieuw hoofdstuk met de herontwikkeling van het model met de perpetual kalender uit 1950. (dit uur werk is voorgeprogrammeerd tot 2100)
1983 • de ROYAL OAK met maanstanden en kalendear komt uit en een jaar later ook met een perpetual kalendar.
1986 • de eerste zelfopwindende tourbillon word aangekondigd.
1999 • kaliber 3090 is beschikbaar. 2.88mm dik en een diameter van 21.4mm met 148 onderdelen en 48 uur power reserve.
Audemars Piguet een horloge voor je leven
Een waanzinnig merk met een enorme lijst aan innovaties die de concurrenten voor enorme uitdagingen hebben doen staan. Daarnaast een merk dat voor niks anders dan de hoogste kwaliteit gaat. Audemars Piguet bezit echt het DNA en de genen van generaties horlogers.